Wielki Czwartek

Jeden z czytelników napisał do mnie: Msza święta jest zbędna: Jezus zbawił nas raz na zawsze na krzyżu i powtórne składanie Jego ofiary nie jest potrzebne!
Swoją odpowiedź zacznę „po żydowsku” – pytaniem na pozornie niezwiązany temat.
Czy wiesz, dlaczego Biblia nazywa Jezusa Chrystusa Barankiem Bożym?
Przyznajmy szczerze, że to dziwny tytuł dla Boga i Zbawiciela… Aby to wyjaśnić, musimy cofnąć się o kilkanaście wieków, do nocy, w której Mojżesz wyprowadzał lud wybrany z Egiptu.
Tej nocy umarli w Egipcie wszyscy pierworodni. Śmierć ominęła tylko te domy Izraelitów, w których zaufano słowom Jahwe i dokonano specjalnego obrzędu: zabito baranka, krwią posmarowano próg domu, zaś upieczone mięso domownicy zjedli podczas specjalnej wieczerzy.
To był baranek ofiarny, którego krew chroniła wybranych przed śmiercią.
Tę ofiarę (Paschę) Bóg nakazał Izraelitom składać co roku w czasie pierwszej wiosennej pełni Księżyca.
Dziś pewnie wielu dziwi taka ofiara, w której właściwie nic się nie traci; ofiarnicy zabijają baranka i potem go zjadają. Wynika to ze współczesnych przyzwyczajeń, w których ofiara wiąże się z jakąś stratą. Biblijne rozumienie ofiary jest jednak inne; owszem, niekiedy trzeba coś poświęcić, ale najważniejsze jest to, że ofiara tworzy związek pomiędzy ofiarującymi i Bogiem. Dlatego w starożytnym Izraelu bywały ofiary, w trakcie których coś się traciło (zwierzę ofiarne, pierwociny zbóż itd.), ale bywały też ofiary pokarmowe – polegające na tym, że zabita ofiara była spożywana na świętej uczcie.
Ofiara Paschy była wyjątkowa, gdyż składała się z dwu części. W pierwszej, tj. w zabiciu baranka w Świątyni Jerozolimskiej, uczestniczył tylko ojciec rodziny. Bóg znalazł jednak sposób, by w tej ofierze mogła brać udział także reszta rodziny. Zabite zwierzę ojciec przynosił do domu, po czym pieczono je na skrzyżowanych drewnianych prętach. Prawo podkreślało, że nie wolno złamać żadnej kości baranka (do tego właśnie nawiąże św. Jan Ewangelista, podkreślając, że Jezusowi na krzyżu nie złamano goleni). Wieczorem rodzina zbierała się na uroczystą ucztę, podczas której zjadano mięso baranka, składając w ten sposób ofiarę pokarmową.


Zamów to wydanie "Królowej Różańca Świętego"!

…i wspieraj katolickie czasopisma!

To tylko część artykułu… Całość przeczytasz w "Królowej Różańca Świętego"
0 0 głos
Oceń ten tekst!

Nasze intencje modlitewne:

 
Powiadamiaj mnie o odpowiedziach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Czy podoba Ci się ten tekst? – Zostaw opinię!x
()
x

Zanim skopiujesz, napisz do nas.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Quiz: Jak dobrze znasz św. Faustynę i przesłanie Miłosierdzia Bożego?

Niektóre pytania wydają się pozornie proste, zachowaj więc uwagę!

Zamknij